inspiratie en ondersteuning

meer over mij

De bijzondere periode die in 2020 gestart is met alle maatregelen rondom Covid-19 hebben voor mij ook een bijzonder proces ingeluid. In de verstilling en de waarneming van wat er in de buitenwereld gebeurde heb ik mijn impliciet aanwezige drijfveren expliciet gemaakt. Dit betekent voor mij ook kleur bekennen. Met welk wereldbeeld benader ik mijn omgeving, van waaruit doe ik wat ik doe, waar wil ik een bijdrage aan leveren.

Een menswaardige samenleving is de term die het voor mij omvat. Dat betekent dat iedereen gelijkwaardig is. Dat de extreme verschillen tussen arm en rijk verdwijnen. Dat welzijn voor mens en natuur de leidraad is. Dat winstbejag ten koste van mens en natuur verdwijnt. Dat nieuwe concepten over eigendom en economie een grotere plek gaan veroveren. Kortom dat Care First de leidraad is voor al ons handelen.

Op deze plek deel ik filmpjes, blogs, boeksuggesties etc. waar ik mij mee kan verbinden.

 

The new natural

Een nieuw fundament voor een samen-leven ontdekken en bouwen we als individuen. Dit doen we vanuit het hart in verbinding met het geheel vanuit gelijkheid en gelijkwaardigheid. Geen vaste structuren en bedachte wetten, maar gevoed vanuit de natuurwetten. Een samen-leven op een wijze die we nog niet kunnen voorstellen, omdat het ontstaat vanuit een – voor velen nog – onbekende plek. Vera Helleman brengt dit op een duidelijke, inspirerende, doorleefde wijze. Laat je inspireren en uitnodigen om jouw weg te gaan onder de noemer The new Natural.

 

Nieuwe economie

De huidige economie is mijlenver verwijderd van de essentie. De huidige economie vraagt om een nieuw gezicht, een andere basis. Economy Transformers biedt een alternatief, gebaseerd op een mens- en evenwaardige samenleving. Voor meer informatie en inspiratie: Economy Transformers

Aanrader!!

In dit boek staat helder beschreven hoe we er nu anno 2020 voor staan. Welke kant we op gaan is een keuze. Elke keuze van het individu heeft impact, want vele kleine beetjes maken iets groots.

Een Care First - wereld

Een Care First – wereld start vanuit het hart en heeft oog voor ieder mens en de aarde. Dit in tegenstelling tot een Money First – wereld, gericht op geld ten koste van welzijn van individuen en de aarde. Mijn inspiratiebron is Louis Böhtlingk, founder van World Finance Initiative en een Care First World.

Annemarie Hoogwoud heeft een serie art-photo’s gemaakt geïnspireerd op het gedachtengoed van Care First.

Bescherm de aarde

De aarde is de basis waarop we leven. Het is dan ook van groot belang dat de aarde op een zorgvuldige en evenwichtige manier wordt gebruikt en bewoond. Primair moet dit aan de voorkant gebeuren, het voorkomen van schade. Een andere manier is misbruik van de aarde als ecocide strafbaar te stellen en de misbruikers te vervolgen, zodat verantwoording genomen wordt voor de schade die is toegebracht.

Maak de grond vrij

De aarde is van ons allemaal. Een mooi initiatief om daadwerkelijk invulling te geven aan een overtuiging om anders om te gaan met onze aarde. Het Veerhuis in Varik heeft een crowdfunding gestart om een stukje aarde ‘vrij’ te maken. Voor meer informatie kun je op aarde klinken.

Werk wat er toe doet

Een gezonde samenleving ontstaat mede doordat de banen die er zijn er daadwerkelijk toe doen. Banen die een bijdrage leveren aan de samenleving en niet een last zijn. David Graeber noemde de zinloze banen ‘bullshit jobs’. De VPRO maakte er een Tegenlicht-aflevering over. Ook ik heb in mijn arbeidsverleden ‘bullshit jobs’ bekleed. 

Inspiratie

Soms zijn er beelden die meer vertellen. In de art-photo’s van Annemarie Hoogwoud ontmoet ik vaak een groter verhaal en diepte. In de serie ‘Landscapes of the soul’ is de connectie met de ziel waarneembaar en voelbaar. Prachtige inspirerende beelden. Klik op deze link ‘Landscapes of the soul’ en laat je inspireren!