Keuzevrijheid! 

Stel je voor dat je zelf kunt bepalen of de verleidingen die je aangereikt krijgt daadwerkelijk goed voor je zijn……. Stel je voor dat je zelf kunt bepalen of iets nepnieuws is of niet….  Klinkt aantrekkelijk toch? Niet meer die overvolle kledingkast of boodschappenkar, omdat je alleen dat koopt wat jou echt voedt en gelukkig maakt. Je niet meer gedragen naar de verwachtingen die de buitenwereld op jou plakt. Of die je op jezelf hebt geplakt.

Ik hoop dat als je deze woorden leest even ontspanning voelt, alsof je beseft dat veel dingen niet meer hoeven.

Dit ene momentje is cruciaal!

Realiseer je dat dit moment geen toeval is. Het geeft aan dat jij je bewust bent van dat wat in jou gehoord wil worden. Nu is het deze tekst die jou bewust maakt, maar het is een begin van waarnemen van je omgeving op een andere wijze dan je gewend bent.

We worden overspoeld met allerlei nieuws waar we niet meer zeker weten of het waar is. De nieuwsdiensten maken keuzes gericht op wat de aandacht van de mens trekt omdat dat geld op levert voor reclame. Het is vooral gericht op sensatie en inspelend op onze angst. Producenten en verkopers verleiden ons tot aankopen van spullen waarvan we denken dat we ze nodig hebben. Zo worden we heel subtiel verleid zonder dat we daar bewustzijn op hebben.

We denken gelukkig te worden door geld, veel geld en veel spullen. In het woordje ‘denken’ zit de crux. We zijn het ons vaak niet bewust, maar voelen doen we in deze huidige tijd vaak met ons hoofd en niet meer met ons hart. In ons hoofd zitten echter alle plaatjes waarmee we subtiel verleid zijn door producenten en verkopers door reclame, social media, etc. In ons hart zit echter het gevoel waarmee we écht kunnen bepalen wat we nodig hebben.

In ons hart zit onze ultieme raadgever!

Ons hart praat niet met gedachten maar met emoties. Het is de uitnodiging om niet de emotie te voelen die volgt op een gedachte, maar de vrije emotie die van binnenuit komt. Door deze vrije emotie te gaan voelen, ontstaat het moment van keuzevrijheid. Want dan kun je zelf bepalen of iets jou gelukkig maakt óf dat de buitenwereld jouw keuze bepaalt.